Android O developer preview

Android O developer preview

Afgelopen woensdag heeft Google de nieuwe developer preview vrijgegeven van Android O. Deze nieuwe Android versie komt met veel verbeteringen en nieuwe functionaliteiten. In deze blogpost kijk ik naar de nieuwe verbeteringen en functionaliteiten die Google heeft ingebouwd.

Veiligheid

Met Android O introduceert Google ‘Play Protect’. Google scant nu al elke dag 50 miljard apps op meer dan 2 miljard devices. Mat Play Protect wil Google ook de applicaties die buiten de Play Store om zijn geïnstalleerd gaan scannen op verdachte activiteit. Play Protect draait net als een virus scanner op je PC op de achtergrond. Met behulp van machine learning wordt er uiteindelijk beslist of de applicatie schadelijk is. Ook helpt Play Protect met het verwijderen van schadelijke apps.

Snelheid & accuduur

Onder de motorkap heeft Google ook weer, net als in de vorige versies, verbeteringen gemaakt waardoor niet alleen de accu langer mee gaat maar ook de performance van het device zou moeten verbeteren. 

Android Go

Ook komt Google met ‘Android Go’. Dit is een versie van Android die speciaal bedoeld is voor de budget-smartphone. Android Go is een onderdeel van ‘Android O’. Apps kunnen speciaal voor Android Go worden geoptimaliseerd. Deze apps zullen dan ook een ‘speciale’ markering krijgen in de play store. Een goed voorbeeld hiervan is YouTube, in Android Go zal een korte preview van de video worden getoond voordat de hele video wordt gedownload en is er de mogelijkheid om de video via WiFi te downloaden en later te bekijken. Zo wordt er ook nog eens op data bespaard. Android devices met 1GB of minder RAM zullen automatisch de ‘Go’ configuratie krijgen. Zo hoeven eindgebruikers zich geen zorgen te maken over ingewikkelde instellingen of extra handelingen om toch de meest geoptimaliseerde gebruikerservaring te krijgen.

Overig

Filemanager
Google verbetert tevens hun eigen filemanager. Waar dit voorheen de ‘downloads’ app was is het nu een ‘echte’ applicatie. Qua functionaliteit verschilt het niet heel veel met de downloads app van Android 7. Wel is de optie om bestanden te sorteren toegevoegd, evenals de ‘openen met’ optie. Die verschijnt als je een bestand ingedrukt houd. Wel opent de nieuwe files app in de download folder.

Adaptive icons
Met adaptive icons worden er functies toegevoegd aan het app icoon zelf. Zo komt er met een lange druk op het icoon een klein menu tevoorschijn waar je een aantal acties uit kan voeren. Daardoor is het bijvoorbeeldmogelijk om vanaf je startscherm of vanuit het menu al aan te geven dat je met de G-mail app een nieuw bericht wilt schrijven of een specifieke mailbox wilt openen.

Notificatie-management
Met Android O komt er eveneens een nieuwe manier van notificatie-management. Zo moet het mogelijk zijn om verschillende notificatie kanalen te maken voor elk type notificatie. Zo moet het mogelijk worden om binnen een berichten app verschillende gesprekken aan verschillende kanalen te koppelen. Zo zou je bijvoorbeeld in één keer alle groep-chat notificaties uit kunnen zetten, geluid aan kunnen zetten voor de berichten van je ouders en voor vrienden de telefoon alleen laten trillen. 

Updates
Misschien wel een van de meest prettige dingen die is aangepast met Android O is de nieuwe modulaire structuur. Daardoor zou het (in theorie) een stuk makkelijker moeten zijn voor fabrikanten die een eigen skin hebben om nieuwe updates door te voeren.

LDAC Bluetooth ondersteuning
Sony heeft Google toestemming gegeven om de ‘LDAC’ codec te gebruiken. Dat wil zeggen dat alle bluetooth headsets die met LDAC zijn uitgerust een veel betere audiokwaliteit zullen hebben als je ze met een Android device verbind. Tot nu toe waren alleen Sony’s eigen telefoons uitgerust met LDAC ondersteuning.

Physical keyboard support
Wat niet veel mensen weten is dat je op je Android device ook gewoon een toetsenbord en muis aan kan sluiten. De meeste werken via bluetooth vanwege het gebrek aan USB poorten op telefoons. Er is inhoudelijk nog niet heel veel bekend wat er precies allemaal verbeterd wordt maar het idee is dat gebruikers met een toetsenbord makkelijker, accurater en efficiënter door apps en Android zelf kunnen navigeren. Het is echter waarschijnlijk dat deze verbetering te maken heeft met het gebruik van Android apps op de Chromebooks.

Picture-in-Picture
Met Picture-in-Picture wordt het mogelijk om meerdere dingen tegelijkertijd te doen op je telefoon. Zo kan je bijvoorbeeld op YouTube een aflevering van SpongeBob kijken terwijl je op internet het laatste nieuws over Android O opzoekt. Picture-in-Picture staat in de developer preview nog niet standaard aan, wat inhoudt dat dit nog om een niet stabiele versie van PiP gaat. Dat is ook te merken aan het feit dat het soms nog niet helemaal lekker werkt. Ook kan het kleine scherm niet in grootte worden veranderd.

Autofill
Het wordt ook makkelijker om automatisch gegevens in apps in te laten vullen. Zoals de meeste webbrowsers dit nu ook doen door automatisch adres gegevens aan te vullen gaat Android ook een soortgelijke functionaliteit inbouwen. 

Selectie
Naast het automatisch in laten vullen van formulieren en velden moet het ook makkelijker worden om bepaalde stukken tekst te selecteren. Zo moet Android gaan herkennen als je een telefoonnummer of e-mailadres probeert te selecteren en selecteert dan alleen dat stukje tekst. Zo hoef je nooit meer moeilijk te doen door de schuifjes steeds heen en weer te slepen totdat ze precies goed staan.

Android O

Waar de ‘O’ voor gaat staan is nog niet bekend. Op internet gaan al wel speculaties rond dat het ‘Oreo’ wordt aangezien er in het verleden ook al eens een soortgelijke deal is gemaakt met KitKat. Android O wordt eind dit jaar verwacht, een precieze release-datum is er nog niet.