Wat is WordPress? WordPress is een gratis, open-source Content Management Systeem (CMS) gebaseerd op PHP en MySQL. Met ongeveer 25% van alle websites die het gebruiken, is Wordpress het meest gebruikte CMS op het internet. 

Natuurlijk is WordPress niet het enige CMS. Een aantal andere bekende namen zijn Joomla, Drupal, Craft en Magento. Ook worden de online websitebouwers zoals Wix en SquareSpace steeds bekender. Maar waarom wordt WordPress dan zo veel gebruikt? Ik ga de voor- en nadelen op een rijtje zetten.

De voordelen van WordPress

Community

Doordat WordPress zo veel gebruikt wordt, is er voor de meeste problemen zo een oplossing te vinden. Mocht je die niet vinden dan zit er een hele community achter WordPress om je te helpen met het oplossen van je probleem. Ook worden er door de community nieuwe features bedacht en bugs gemeld.

Plug-ins

WordPress plug-ins geven je website extra functionaliteit. Voor vrijwel alles is een plug-in te vinden, van simpele blog uitbreidingen tot hele webshops en CRM systemen. Er zijn zelfs plug-ins die je website rondjes laten draaien, “Do a barrel roll!”

Open-source

WordPress is open-source, dat wil zeggen dat iedereen naar de code kan kijken. Hierdoor kunnen bestaande bugs worden opgelost en nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd door vrijwilligers. Het voordeel hiervan is dat niet een bedrijf nieuwe functionaliteiten of bug-fixes hoeft te schrijven, maar dat iedereen dit kan doen. Uiteraard wordt voor elke aanpassing wel eerst gekeken of de aanpassing werkt voordat deze met een update mee komt naar alle gebruikers.

Kleine leercurve

In gebruik is WordPress relatief simpel in vergelijking met sommige andere CMS’en. Omdat er geen front-end of back-end framework is gebruikt kan je met een beetje PHP- en HTML-kennis al een heel eind komen om je eigen plug-ins en zelfs thema’s te schrijven. Ook is er voldoende documentatie te vinden over hoe je deze op moet zetten.

Gratis

Het opzetten van een WordPress website hoeft niet heel veel te kosten, er zijn gratis plug-ins en thema’s om een simpele website op te zetten zonder al te veel moeite en kosten. Ook worden alle thema’s en plug-ins die publiekelijk beschikbaar zijn eerst gereviewd voordat ze daadwerkelijk beschikbaar komen. Daarnaast zijn er veel sites zoals bijvoorbeeld Theme Forest waar ook WordPress thema’s worden aangeboden.

De nadelen van WordPress

Security

Omdat WordPress zoveel gebruikt wordt, is het voor kwaadwillenden zeer interessant om lekken te zoeken in zowel WordPress als in de plug-ins. Zodra er een lek is gevonden in WordPress zelf is dus een erg groot deel van alle websites op het internet kwetsbaar. Zelfs als je geen WordPress draait, maar wel op een shared-server jouw website hebt staan, is het toch mogelijk dat jouw website ook wordt gehackt doordat iemand anders op dezelfde server zijn WordPress installatie niet up-to-date houdt. Daarnaast is er een groot aantal webcrawlers die websites afgaan en kijken of ze bekende en oudere WordPress-lekken kunnen uitbuiten. Het is dus van belang dat je je WordPress website goed up-to-date houdt.

Code flexibility

Omdat WordPress niet met Model-View-Controller (MVC) is gebouwd maar procedureel is opgezet, is de WordPress-core niet heel flexibel. Dit komt waarschijnlijk doordat in de begindagen (2003) nog niet veel object-georiënteerd werd geprogrammeerd. Het schrijven van correcte object-georiënteerde code is wat ingewikkelder dan procedurele code maar heeft op de lange termijn meer voordelen zoals bijvoorbeeld het hergebruiken van code.

Plug-ins

Hoewel de hoeveelheid aan beschikbare plug-ins een groot voordeel is, kan dit ook een nadeel zijn. Zo is het maar de vraag of een plug-in goed onderhouden wordt. Bij veel populaire plug-ins zul je dit probleem niet hebben. Echter zijn er ook veel plug-ins die niet (meer) onderhouden worden wanneer er niet genoeg draagvlak is vanuit de community of als de developer simpelweg besluit dat hij/zij er geen ondersteuning meer voor biedt.

Gratis

Omdat WordPress gratis is en het vrij simpel is om er een website mee op te zetten zijn er erg veel leveranciers op de markt die aangeven dat ze veel WordPress kennis hebben. Helaas is dit niet altijd het geval en worden ook de relatief makkelijke problemen niet altijd (fatsoenlijk) opgelost. Vooral voor de wat simpelere en kleine websites die voor een erg laag bedrag worden gemaakt is dit een probleem en blijven de meeste van deze websites erg generiek met zeer beperkte functionaliteit en support.

Niet heel uniek

Veel WordPress sites lijken op elkaar. Dit is natuurlijk niet altijd het geval, zeker als je betaalt voor een thema of zelf een eigen thema laat ontwerpen en maken. De meeste WordPress websites zijn echter snel te herkennen.

Snelheid

Door de niet altijd even goed geoptimaliseerde code, zowel in de WordPress core als in de plug-ins, kan het soms enkele secondes duren voordat de pagina geladen is. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat ongeveer de helft van de bezoekers de pagina verlaat als de pagina niet binnen 3 seconde is geladen, wat bij sommige websites nog wel eens voor wil komen.  

Conclusie

WordPress is een zeer populair platform door zijn eenvoud en kleine leercurve. Er zijn cases waar WordPress een goede keuze is als CMS. Vooral voor eenvoudige websites met een klein budget zou WordPress een goede keuze kunnen zijn. Voor de grotere en vaak ook complexere webapplicaties vinden wij het beter om een framework zoals Laravel te gebruiken. 

Voor ons als professionele webdesigners-en ontwikkelaars biedt Wordpress geen extra voordelen boven Laravel, temeer we met Laravel nog meer maatwerk kunnen leveren en zo dus nog meer uw wensen voor wat betreft de website tot uitvoering kunnen brengen.