Google Home, de toekomst is nu
Het is de toekomst! We hoeven geen handelingen meer uit te voeren om het licht aan of uit te zetten. Het enige wat men hoeft te doen is zeggen: ‘Ok Google, turn on the lights’. Dit is maar een klein voorbeeld wat je met Google Home kunt doen.
Naast Google Home is er nog een aantal andere spraak gestuurde assistenten die hetzelfde kunnen. Ik ging aan de slag met Google Home om te zien welke potentie deze virtual assistants hebben.
Google Home
Het klinkt allemaal erg cool, maar wat is Google Home nou eigenlijk en wat kun je er precies mee?
Google Home is een spraakgestuurde speaker die mogelijk wordt gemaakt door de Google Assistant. Je kunt de Assistant vragen stellen en opdrachten geven. De Assistant is je eigen Google-specialist die altijd klaarstaat om je te helpen. Begin je vraag of opdracht gewoon met 'Ok Google’.
Een citaat van Google
Google Home kan erg veel, maar het komt ook regelmatig voor dat je niet goed wordt verstaan of dat je commando gewoon nog niet werkt. Je krijgt dan te horen “Sorry, I can’t help with that yet… but I’m always learning.”
Applicaties maken voor Google Home
Het is mogelijk om zelf ook uitbreidingen en apps te maken voor Google Home. Hierdoor wordt het mogelijk om Google Home bijvoorbeeld met een eigen web-service te laten communiceren. Maar wat ga je een spraak gestuurde assistent laten doen? Ik ben klein begonnen met wat statische gesprekken en heb daarna een uitbreiding gemaakt die via het internet data ophaalt van onze eigen website en deze weer doorstuurt naar onze Google Home.
API.AI
Via API.AI, het platform dat vorig jaar is overgenomen door Google, is het mogelijk om applicaties te maken die menselijke input omzet naar dingen die de computer begrijpt.
Intents
Een intent is een map tussen wat de gebruiker zegt en welke actie er uitgevoerd moet worden door de software. In een intent kan je een aantal dingen aangeven. De meest interessante zijn:
- User says
- Action
- Parameters
User says
Dit is wat de gebruiker tegen Google Home zegt.
Action
Een actie correspondeert met de stap die je applicatie neemt op het moment dat een gebruiker de ‘user says’ triggered.
Parameters
De parameters zijn elementen die verbonden zijn met bepaalde woorden in de ‘user says’ zin.
Conversaties
Een aantal losse intents is leuk maar uiteindelijk wil je ook een soort conversatie voeren. Dit kan door middel van een ‘follow-up intent’. Hiermee kan je bijvoorbeeld verschillende reacties geven op ja/nee antwoorden of kan je doorvragen als bepaalde (verplichte) parameters nog niet bekend zijn.
Externe data
Het is natuurlijk leuk om gesprekken te voeren maar het is veel leuker (en interessanter) om data op te halen waar we wat mee kunnen doen. Bijvoorbeeld kijken hoe het weer is op een bepaalde plek, wat de huidige prijs van de Bitcoin is of het laatste nieuws ophalen.
Met API.AI kunnen we ook data ophalen, deze moet echter wel in een bepaald format beschikbaar zijn. Helaas zijn er nog niet veel diensten die hun data in dit formaat aanleveren, dus is de kans groot dat je zelf iets in elkaar moet knutselen.
Data ophalen gaat door middel van een ‘fulfillment’. De actie en parameters worden doorgestuurd naar de opgegeven URL en het resultaat wordt vervolgens teruggestuurd naar onze Google Home. Zo kunnen we zelf koppelingen maken tussen Google Home en onze eigen services.
Afsluiting
Het is verassend om te ervaren hoe simpel het is om eigen applicaties te maken voor Google Home. Het is dan ook een kwestie van tijd voordat we ons hele huis (en meer) kunnen bedienen met een aantal simpele spraak commando’s. Helaas is Google Home op het moment van schrijven nog niet beschikbaar in Nederland. Wel is deze te bestellen in onder andere Duitsland, Frankrijk en Engeland.
Wil je graag een demonstratie van de door mij ontwikkelde Google Home service? Neem dan contact met mij op.