Updates. Waarom zijn ze zo belangrijk?

Updates. Waarom zijn ze zo belangrijk?

Iedereen kent die vervelende updates wel. Het liefst stellen we ze zo lang mogelijk uit of installeren we ze helemaal niet, maar is dat wel verstandig?

Wat zijn updates nou eigenlijk? 

Het updaten houdt in dat de software wordt geactualiseerd. Er kunnen verschillende redenen zijn voor ontwikkelaars om een update te publiceren:

  1. (kleine) foutjes oplossen, ook wel 'Bug fixes' genoemd
  2. Nieuwe functionaliteiten toevoegen
  3. De beveiliging verbeteren

Het kan voorkomen dat er met een update alleen een beveiligingslek wordt gedicht. De eindgebruiker ziet vaak echter geen verschil omdat de meeste fixes 'onder de motorkap' gebeuren. Daardoor lijkt het soms overbodig en tijdrovend om de nieuwste updates te installeren. Toch is het verstandig om de software die je hebt geïnstalleerd geüpdatet te houden. Als er een nieuwe versie beschikbaar is, krijg je hier bij de meeste software een melding van of wordt de update zelfs automatisch geïnstalleerd. Dit geldt echter niet voor alle software, daarom is het aan te raden om periodiek ook zelf op updates te controleren. Hoe vervelend het wachten ook soms ook kan zijn, de gevolgen van niet updaten kunnen vele malen vervelender zijn.

De webmaster

De webmaster heeft de taak om te zorgen dat zijn systemen niet worden misbruikt. Een van de belangrijkste en makkelijkste manieren om dit te doen is door te zorgen dat alle systemen up-to-date zijn zodat er geen of zo min mogelijk beveiligingslekken zijn. Zo zijn er zeer recent in een aantal grote Content Management Systemen nog een aantal lekken (link, link, link) ontdekt die erg makkelijk te misbruiken waren door derden. Dit kan leiden tot hacks, niet alleen op de website maar ook de eindgebruiker zou hierdoor een risico kunnen lopen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de server software zelf up-to-date wordt gehouden want ook daar willen wel eens beveiligingslekken in voor komen (link). Sterker nog, er zijn voor een kritieke kwetsbaarheid die in 2014 werd ontdekt nog steeds 200.000 (bekende) systemen kwetsbaar! (link) Het is daarom erg belangrijk om je systemen up-to-date te houden.

De eindgebruiker

De webmasters hebben de taak om de systemen up-to-date te houden maar ook de eindgebruiker speelt een belangrijke rol. Vrijwel iedereen die het web op gaat komt langs honderden, al niet duizenden, web pagina's. 

Browsers

Browsers up-to-date houden is erg belangrijk. Niet alleen zorgen de browser updates er voor dat de ervaring die je hebt op het internet nog beter wordt, ook beschermen ze je tegen de vele gevaren van het internet. Zo zijn er nog ontzettend veel gebruikers die nog een verouderde versie van hun browser gebruiken. Een bekend voorbeeld is Internet Explorer. Elke versie ouder dan IE11 wordt officieel niet meer ondersteund door Microsoft. Ook worden er voor verouderde versies van Internet Explorer geen nieuwe beveiligingsupdates uitgebracht (link, link). Zowel in Internet Explorer als in andere web-browsers zoals Google Chrome, Firefox en Safari worden er nog wel eens beveiligingslekken gevonden  (link, link).

Het gebruik van een verouderde browser zorgt onder andere voor een mindere ervaring op het web, ook is het een enorm beveiligingsrisico. Zo zijn er lekken in de oudere versies van internet explorer web browsers waarmee de gehele computer kan worden overgenomen. Hierdoor zouden er bijvoorbeeld privé gegevens, bankgegevens of persoonsgegevens van bijvoorbeeld klanten en/of medewerkers uit kunnen lekken. Het argument 'Maar ik klik nooit op gekke links en ik open nooit e-mails van afzenders die ik niet vertrouw' gaat hierbij helaas niet op. Zo is het al meerdere malen (link, link, link) voorgekomen dat er een advertentieplatform is gehackt waardoor websites zoals bijvoorbeeld nu.nl malware serveerde aan hun bezoekers. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat een bekende website gehackt wordt waardoor er malware geserveerd kan worden aan bezoekers (link).

Virus scanner

Een goede virus scanner kan beschermen tegen sites met malware, phishing aanvallen en spyware. Elke dag worden er meer dan 300.000 nieuwe malware varianten ontdekt (link, link). Daarom is het belangrijk om minstens 1x per dag je virus scanner up-te-daten. De meeste virus scanners doen dit automatisch maar het kan geen kwaad om zelf ook nog eens te kijken of er updates zijn. 

Slotwoord

Niet alleen zijn de rol en de waarde van de updates de afgelopen jaren toegenomen ook de frequentie waarmee er nieuwe updates beschikbaar komen stijgt snel. Toch wordt het vaak nog vergeten of (te lang) uitgesteld met vervelende gevolgen. Het up-to-date houden van systemen is vandaag de dag belangrijker dan ooit.