Wat is een SSL-certificaat en waarom is deze zo belangrijk?
Je hebt er vast weleens mee te maken gehad: een versleutelde internetverbinding. Wanneer je bankiert via internet of een bestelling plaatst in een webshop zal er gebruik worden gemaakt van een SSL-certificaat. Althans, dat is de bedoeling. Maar wat is nu precies een SSL-certificaat en waarom is deze zo belangrijk?
Wat doet een SSL-certificaat?
SSL staat voor Secure Sockets Layer. Het protocol zorgt ervoor dat er een beveiligde laag wordt gecreëerd tussen de browser en de webserver. Een SSL-certificaat doet zelf eigenlijk niets. De webserver waarop een SSL-certificaat is geïnstalleerd, zorgt ervoor dat met behulp van het SSL-certificaat de data tussen de browser van de eindgebruiker en de webserver wordt versleuteld.
Hoe herken ik een SSL-verbinding?
Een SSL-verbinding van een website herken je doordat de URL wordt voorafgegaan aan "https://" in plaats van http://. Veel browsers laten een encrypted verbinding ook zien doordat er een slotje wordt getoond in of bij de adresbalk. Sommige browsers laten zelfs een groene adresbalk zien, indien er een SSL-verbinding actief is. Dit laatste zie je alleen bij de Extended Validation SSL-certificaten.
Soorten van SSL-certificaten
- Domein validatie
- Organisatie validatie
- Uitgebreide validatie (Extended Validation)
Domein validatie
Dit is de meest eenvoudige vorm van een SSL-certificaat. Dit SSL-certificaat bevat geen bedrijfsgegevens van de eigenaar. Er wordt bij de aanvraag alleen gecontroleerd of de aanvrager beheer heeft over de domeinnaam.
Organisatie validatie
Dit type certificaat bevat de bedrijfsgegevens van de aanvrager. Doordat deze gegevens zijn opgenomen in het certificaat, is het voor bezoekers inzichtelijk welk bedrijf er achter het certificaat zit. Dit zorgt voor meer vertrouwen vanuit de bezoeker. Dit type SSL-certificaat is in prijscategorie iets duurder dan de "Domein validatie" variant.
Uitgebreide validatie (Extended Validation)
Het uitgebreide validatie SSL-certificaat oftewel Extended Validation (EV) certificaat is, zoals de naam al onthult, de meest uitgebreide variant. Wanneer dit certificaat wordt aangevraagd, wordt niet alleen gecontroleerd of de aanvrager controle heeft over het domein waarvoor het certificaat wordt aangevraagd, maar ook de bedrijfsgegevens gecontroleerd. Er zal telefonisch worden gecontroleerd of de aanvrager daadwerkelijk de aanvraag heeft geïnitieerd. Ook worden de bedrijfsgegevens gecontroleerd bij de Kamer van Koophandel. Soms worden nog aanvullende documenten ter ondertekening gevraagd.
Hoe lang duurt de aanvraag van een SSL-certificaat?
De aanvraag van een SSL-certificaat verschilt per variant. Een domein validatie kan al binnen een uur zijn gebeurd. De aanvraag van een organisatie en EV-certificaat nemen meer tijd in beslag (doorgaans 1 tot 5 werkdagen). Dit komt door de aanvullende validaties die worden uitgevoerd. We sommen de doorlooptijden op per type SSL-certificaat:
- Domein validatie: 1 uur
- Organisatie validatie: 1 uur
- Uitgebreide validatie (Extended Validation): 1 tot 5 werkdagen
Voordelen van SSL-certificaten
Waarom zou je kiezen voor een SSL-certificaat op jouw website? We zetten de voordelen voor je op een rijtje:
- Beveiliging. Een SSL-certificaat zorgt door de versleuteling van gegevens voor een hogere mate van beveiliging.
- Vertrouwen. Doordat een bezoeker in de browser kan zien dat er gebruik wordt gemaakt van een SSL-certificaat, zorgt dit voor vertrouwen. Men zal eerder geneigd zijn interactie uit te oefenen waarbij persoonsgegevens dienen te worden uitgewisseld.
- SEO. Google neemt het hebben van een SSL-certificaat mee in de indexering van websites.
Wil je een SSL-certificaat aanschaffen?
Wil je meer weten over SSL-certificaten, of ben je benieuwd naar de kosten ervan? Neem dan contact met ons op.